Oyunculuk Teknikleri Nelerdir?
Başarılı bir oyunculuk için oyunculuk teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olman gerekiyor. Her role uygun hale geldiğinde görev alacağın film ya da tiyatro sayısı da artacaktır. Öğreneceğin teknikler ve alacağın ses ve nefes kullanımı, yürüyüş, sahne duruşu gibi eğitimlerle kendini hem mesleki hem de kişisel manada geliştirebilirsin. Kariyerinize bu şekilde yön vermek istiyorsanız kısa vadede size bir şeyler vadeden kurslardan kaçınıp uzun soluklu eğitimler almanızda fayda var.
İyi bir oyuncu olmak için düzenli çalışmak ve sürekli öğrenmek gerekiyor. En zor mesleklerden biri olarak görülen oyunculuk, emek ve ödün verilmeden yapılacak bir iş değildir. Cezbedici olan meşhur olma, saygı görme, herkes tarafından tanınma gibi durumlar bir anda olmuyor tabi ki. Yetenekli olmak ve eğitim almak seni bir yere kadar götürecektir. Oyunculuk teknikleri de kişiye yol gösteriyor, yapması gerekenleri anlatıyor.
Özellikle sahnede nasıl duracağını bilmen sana büyük yarar sağlayacaktır. Oynadığın sahneye hâkim görünmen seyirci üzerindeki etkini artırır. Eğer oturman ya da geriye doğru gitmen gerekiyorsa, seyirciye arkanı dönmemeye çalışmalısın. Aynı zamanda vücudunuzu iyi tanımalı, düşme pozisyonun varsa bunu en iyi nasıl yapacağınızı önceden öğrenmelisin. Genellikle iki ayağını birbirine çaprazlayarak sağ omzun ve eliniz düşmen daha etkili olacaktır. Bu tür detaylara alacağınız oyunculuk eğitimleri ile ulaşabilirsin.
Oyunculuk eğitimi sayesinde öğrenilen teknikler ile kişiler kariyerlerinde daha başarılı oluyorlar.
Oyuncunun Fiziği Neden Önemli?
Bir oyuncunun rolünü yaparken vücudunu kullanmasına beden dili denir. Oyunculukta en çok kullanılan vücut hareketleri jest ve mimiklerdir. İzleyiciye duyguyu aktarabilmesi ve kendini ifade etmesi için beden dilini geliştirmesi gerekir. Oyunculuk teknikleri içinde beden dilinden ziyade denge, ağırlık denetimi ve hareketlerin denetlenmesi de önemlidir.
Denge, oyuncunun vücudunda enseden başlayarak ayak tabanlarına indiği varsayılan bir çizgidir. Oyuncu bu varsayımdan hareket ederek duruşunu, yürüyüşünü, oturuşunu kalkışını kaydırmadan yapar.
Ağrılık denetimi, oyuncunun sahne üzerindeki duruşu, hareketi ve dengesini sağlaması için gerekli olan kontroldür. Örneğin kafası büyük bir oyuncu, eğer ağırlık denetimini kontrol altına alamazsa başı herhangi bir yere eğik vaziyette durur.
Hareketlerin denetlenmesi ise, denge ve ağırlık merkezini ideal şekilde kullanmak için oyuncular hareket dengesini ve ağırlık merkezlerini sahnede ideal biçimde kullanabilmek için ağırlık tabanlarını denge çizgileriyle bütünleştirerek kullanmalıdır. Böylece sahnede yaptıkları hareketlerin anlamlı olup olmadığına daha rahat karar verir, seyirciyle olan diyalogda seyircinin kendisini çok daha rahat izlemesine olanak tanıyabilirler.
Oyuncunun Duruş, Oturuş ve Kalkışlarda Yararlanacağı Teknikler
Oyunculuk teknikleri içinde en önemlilerden biri de sahnede nasıl durulacağı ve hareket edileceği. Sahneye hâkim profile sahip kişiler seyirciyi daha rahat etkilerler. Bu nedenle örneğin oyuncu oturma eylemini gerçekleştirmek için öncelikle vücudunu çok iyi tanımalı. Oyuncu denge çizgisini tam olarak kavradıktan sonra sahnede oturacağı cisme doğru yönelirken mümkün mertebe seyirciye arkasını dönmeden hareket etmelidir. Kalkarken de geride bulunan ayağını itip vücudunu hafif öne alarak kalkmalıdır. Düşme pozisyonları içinse iki yöntem denenebilir. Birinci yöntem iki ayak olduğu yerde birbirine çaprazlanarak sağ el ve omuz yardımıyla yatay düşmektir. İkinci yöntem ise sağ ayak sol el ve sol omuz kullanılarak geriye doğru dairesel düşüştür.
Oyuncunun Sahne Duruşları
Tam cephe duruş: Oyuncunun yüzünün seyirciye tam dönük olduğu andır.
Çeyrek duruş: Oyuncunun yüzünün 3 / 2 sinin seyirciye dönük olduğu andır.
Yan duruş: Oyuncunun yüzünün yarısının seyirciye dönük olduğu andır.
Üççeyrek duruş: Oyuncunun yüzünün 3 / 1’inin seyirciye dönük olduğu andır.
Tam arka duruş: Oyuncunun sadece sırtının göründüğü andır.
Yöntemsel Oyunculuk
Empati kurarak oynamaya dayanır. Kahramanın hislerini anlamaya, yaşam tarzını ve alışkanlıklarını çözmeye odaklanılır.
Shakespeare Tekniği
Oyunculuk teknikleri içinde en zorlarından biridir. Shakespeare tekniğinde kişinin başka bir dil öğrenmesi ve monolog yapması önerilir. Farklı dilden bir oyunu hissederek oynamaya çalışması oyunculuk yeteneğini sınayacak ve kendine güvenini artıracaktır. Ayrıca aynanın önünde duruş, nefes ve tepki çalışmaları yapılır.
Stanislavski Tekniği
Karakteri analiz etmek esastır. Gerçekte ne yapacağı ve davranışın doğru olup olmadığı düşünülür. Oyuncu adayı karakterin sorununa çözüm bulmaya çalışır.
Brecht Tekniği
Brecht’te jest büyük önem taşımaktadır. Hikâye ve durumdan ziyade kişisel sorunların daha önemli olduğuna inanılır ve abartılı bir oyunculuk sergilenir. Bu üslup tiyatroda yaygın olarak kullanılır.
Artaud Tekniği
Oyuncu karakterin geçmişine, bilinçaltına, anılarına ve duygularına odaklanır. Oyunculuk teknikleri içinde en zor olanlardan biridir.
Meisner Tekniği
Aktör ve aktrisler etki ve tepki üzerine oynamaya odaklanır. Beden dili okumak ve karşılıklı duygu analizi yapmak esastır.
Adler Tekniği
Bu oyunculuk tekniği duygulardan daha çok hayal gücü üzerinde durulmasını önerir. Stalla Adler oyunculuk sanatı ile ilgili Konstantin Stanislavski’den ders alma imkânın sahip olan tek Amerikan oyuncu olarak bilinir.
Pratik Estetik Tekniği
Bu teknikte oyuncular için karakter yoktur ve onlar yaratımcı tercüman olarak geçer. Pratik estetik tekniği anlayışına göre oyuncunun eylemleri ve yazarın kelimeleri harmanlanarak seyircinin zihninde canlandırma yapılır.
コメント